loading
Sensiball VR Resmi sitesine erişim sağlıyorsunuz

Sensiball VR TRT Haber Röportajı!

blog images

...Kafadar, “İnsanoğlu günümüz dünyasında simülasyonlarla daha hızlı öğrenebiliyor artık” diyor ve şu örneği veriyor:

“Mesela bir seramik ustasısınız. Çok büyük bir fabrika var Türkiye’de, o fabrikada seramik öğrenmek istiyorsunuz, işe girdiniz ama bunu öğrenmeniz 2,5 yıl. Neden? Doğru bir seramiği şekillendirebilmek için 10 bin deneyime ihtiyacınız var.

Haptik teknolojilerle bu durumun önüne geçebilirsiniz. Sanal gerçeklik simülasyonlarıyla ve haptik teknolojilerle dokunduğunuz zaman, seramikteki hissiyatı ellerinizde gerçekten olması gerektiği gibi yaratabilirsek, öğrenmeniz beş saniyede bire düşecek. Bu da demek oluyor ki 2 yılda öğreneceğiniz şeyi 2 ayda öğreneceksiniz.”...

 

 

...Futbol sanal gerçekliğe nasıl aktarılıyor?

Şentürk şöyle cevaplıyor:

“Futbol oynarken normal sahada pek çok değişken var. Hava, nem oranı, rüzgâr, havanın durumu, topun geliş açısı, geliş yönü, geliş hızı… Ve sizin buna verdiğiniz tepkiler de ayağı savurma hızından tutun da ayağın savurma açısı, bunların hepsi topla temasımızı inanılmaz etkiliyor ve çok değiştiriyor.

Biz bunu VR’a uygularken fizik motorunda çok şeyler düşünmemizi sağladı. Fizik motorunda topun geliş açısını hesaplamak, hızını hesaplamak, ayağın vuruş açısını hesaplamak… Çünkü çok kısa bir aralıkta temas ediyor. Ve kısa aralıktaki teması gerçek hayata uydurmak için çok ciddi fizik formüllerini oraya adapte edebiliyor olmanız gerekiyor.”...

 

 

 

TRT Haber ekibinden Özge Güngörmüş ve İlyas Umut Özacar tarafından hazırlananan haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz, aynı zamanda bu röportaj için hazırlanan videoyu da aşağıdan izlemeyi unutmayın!