VR, İngilizcede ‘Virtual Reality’ olarak bilinen ve Türkçe karşılığı ‘Sanal Gerçeklik’ olarak kabul edilen teknolojiyi ifade eder. Kullanılan VR gözlükleri ya da mobil cihazlar ile ortam etkileşimini mümkün kılan bu teknoloji sayesinde 3 boyutlu bir simülasyonun içinde olunduğu hissi ortaya çıkar. Simülasyonun gerçekliği fazlasıyla hissettirmesi adına kask ya da gözlük benzeri teknolojik ekipmanlar kullanılmaktadır. İnsanlara başka bir yerde olduğu hissini veren ‘Sanal Gerçeklik’ yenilikçi bir bilgisayar teknolojisi olarak kabul edilmektedir. Özel yazılımlar kullanılarak ortaya çıkan ses, görüntü ve efektler sayesinde sanal dünya ile gerçek dünya birbirine yaklaşır. Kullanılan kask veya gözlüklerin yanı sıra el kumandaları ve eldivenler de VR teknolojisi konusunda önemlidir.
Sanal Gerçeklik Ne İşe Yarar?
VR ne demek? sorusu pek çok teknoloji meraklısı için cevaplanması gereken bir konu olsa da bu teknolojiyi açıklamanın en doğru yolu kullanıldığı alanları ele almaktır. Bu çerçevede sanal gerçeklik nedir? sorusuna cevabı bu teknolojinin kullanıldığı aşağıdaki alanları göstererek vermek mümkün olacaktır. İşte sanal gerçeklik uygulamaları ile bu eşsiz teknolojinin getirdiği çözümler!
Alışveriş ve E-ticaret Çözümlerinde VR
Bugün internet aracılığıyla pek çok işlemi kolayca gerçekleştirmek mümkün. Bu konuda en ilgi çekici seçeneklerden bir tanesi de VR ile sanal alışveriş turuna çıkmak. Evin salonunda ya da yatak odasında zaman geçirirken kullanılan VR çözümleri sayesinde alışveriş deneyimini yaşamak mümkün. Tıpkı bir mağaza geziyormuş hissi veren bu deneyim tüketiciler açısından oldukça keyifli bir çözüme dönüşmektedir.
Araç Üretimi
Otomotiv sektörü ar-ge çalışmalarına çok ciddi yatırımların yapıldığı bir alandır. Bu nedenle sektör daha iyiyi elde etmek adına teknolojiden maksimum manada faydalanmayı ister. VR teknolojisi kullanılarak tasarlanan araçlar ve gerçekleşen testler sayesinde en kaliteli araçların ortaya çıkması mümkündür. Sanal Gerçeklik ile araç performansının henüz prototip aşamasında incelenmesi ve geliştirmeler yapılmasıyla maliyetlerin daha düşük seviyelerde olması mümkündür.
Canlı Organizasyonlar
Sanal gerçeklik nerelerde kullanılır? sorusuna verilen en iyi cevaplardan bir tanesi de canlı organizasyonlar olacaktır. Bir spor müsabakası ya da farklı bir organizasyon söz konusu olduğunda VR ile milyonlarca insanın fiziki anlamda bir araya gelemeyecekleri salondaki organizasyonu takip etmeleri mümkündür. Eşsiz bir deneyim sunmasının yanında fiziki imkânları da zorlayan VR insanlar için sıra dışıdır.
Sağlık Hizmetleri
VR kullanımının insanlık açısından belki de en büyük avantajı sağlık hizmetlerinde yaşanan gelişmelerdir. Teknolojinin tedavi süreçlerini doğrudan etkilediği sağlık alanında bu durum riskleri ortadan kaldırır. Böylelikle pek çok tedavi ve uygulamanın gerçekleştirilmesi mümkün olmaktadır. Toplum sağlığını doğrudan etkileyen sanal gerçeklik; teknoloji ile daha sağlıklı bir toplum inşasında da önemli rol oynamaktadır.
Sanal Gerçeklik ile Arttırılmış Gerçeklik Arasındaki Farklar
Virtual Reality ve Augmented Reality birbiri ile karıştırılan kavramlar olarak bilinmektedir. Ancak VR, sanal bir ortam yaratır. Daha açık bir ifade ile simülasyonu gerçek hayata entegre eder. Ancak Arttırılmış Gerçeklik doğal bir ortamda sanal nesnelerin kullanılmasını sağlar. VR teknolojisi için bir gözlük ya da kaska ihtiyaç duyulur. Ancak AR ile herhangi bir ekipman takmadan da sanal nesneleri gözlemlemek mümkündür.
İki teknoloji de insan yaşamına yenilikler ve avantajlar getirmektedir. Ancak temel farkın gerçeklik ile alakalı olduğunu da ifade etmek gerekir.